Flexibele schil van Arie Blok BV wordt al jarenlang ingevuld door AB Midden Nederland

‘AB levert medewerkers die wij graag hebben’

Vanuit het kantoor van Arie Blok BV in Woerden heb je een goed uitzicht op de productie- en opslaglocaties van het bedrijf. Op de duizenden vierkante meters worden dag in dag uit granen verwerkt tot ‘feed’, voedsel voor een brede range aan dieren. Vergeleken met de grootte van de onderneming is het aantal medewerkers verbazingwekkend klein. “We hebben 52 personeelsleden in vaste dienst”, vertelt operations manager Erik Hoogenboom. “Daarnaast hebben we een flexibele schil van zo’n tien medewerkers, grotendeels afkomstig van AB Midden Nederland. En het klopt, dat aantal verbaast meer mensen.”

Een rondleiding maakt duidelijk waarom er tientallen en geen honderden medewerkers nodig zijn om Arie Blok BV te runnen. De productie is voor een groot deel geautomatiseerd. “We zijn druk bezig om dat verder uit te breiden, om het productieproces nog meer te automatiseren. Daar investeren we fors in.”

Een goed voorbeeld is de ‘koekenpers’. Een medewerker van AB Midden Nederland is daar druk bezig om de geperste koeken voor onder meer paarden (“Daarmee zijn we trouwens bijna de enige in noord-west Europa, terwijl ze steeds populairder worden”, stelt Hoogenboom) op te vangen in grote zakken.

De machine die de koeken perst is duidelijk gedateerd. “Deze gaan we vervangen door een nieuwe, waarbij de rol van de medewerker die van operator wordt. Dat betekent veel meer toezicht houden, zorgen dat alles soepel verloopt en niet meer zelf het handwerk van inpakken uitvoeren.”

Erik van Es van AB Midden Nederland is één van de medewerkers die de functie van operator bij een deel van het productieproces waar dierenvoeder in zakken van 25 kilo wordt gedaan invult. “Hij werkt hier nu anderhalf jaar. Bij deze machine is hij verantwoordelijk voor het optimaal afstellen van het apparaat en waar nodig bij te sturen. Dat is veel meer dan alleen in de gaten houden; het is een precies karwei waarbij je steeds geconcentreerd moet zijn.”

Arie Blok BV betrekt al jaren tijdelijke medewerkers van AB Midden Nederland. Naast de operators huren we ook medewerkers in voor werkzaamheden in het magazijn. Dit zijn naast een aantal Nederlands sprekende mensen ook mensen van Poolse komaf. Dertig procent van wat we produceren is bulk, de rest is stukgoed, van 300 gram tot 25 kilo. Daarin zijn we gespecialiseerd en bedienen we een groot deel van de markt.”

Hoogenboom is lovend over de samenwerking met de coöperatie. “Zij leveren mensen met een instelling die wij graag hebben: niet zeuren, hard werken, doen wat je gevraagd wordt en altijd doorpakken. Mannen en vrouwen met de juiste arbeidsmoraal die weten van aanpakken. Daarnaast zijn de contacten met de relatiebeheerders gewoon goed. Ik had eerst met Henk Verrips en tegenwoordig met Dolf van Leeuwen te maken; dat ging en gaat altijd op een prettige manier. Flexibel en snel, want extra medewerkers heb je als opdrachtgever eigenlijk altijd gisteren nodig. We hebben een open relatie waarin alles gezegd kan worden. Bij problemen helpen we elkaar; er is over en weer begrip als het niet soepel loopt.”Arie Blok BV

Sinds 1839 houdt Arie Blok BV zich bezig met granen, graanproducten en mengvoeders. Arie Blok BV is tegenwoordig één van de grootste graanverwerkende bedrijven in Nederland. De ervaring en grote kennis uit de professionele veeteelt vormen het fundament voor productontwikkeling en productie van een breed scala aan hobbyvoeders. Het bedrijf werd vier jaar geleden overgenomen door de onderneming Arvesta (voorheen Groep AVEVE ) , de belangrijkste toeleverancier aan de land- en tuinbouw in België. Erik Hoogenboom: “Naast het vergroten van onze investeringsmogelijkheden, konden we onze producten ook gaan leveren aan de tientallen winkels van AVEVE. Dat heeft onze afzetmarkt aanzienlijk vergroot.”

Van muis tot olifant, staat op één van de gevels van de bedrijfspanden in Woerden. En dat mag letterlijk opgevat worden, benadrukt operations manager Erik Hoogenboom. “Zo produceren we via de ZOO Specialties van onze lijn Kasper Fauna food producten speciaal voor dierentuinen. Kasper Fauna food zelf is het merk waaronder Arie Blok Diervoeding een breed assortiment van kwalitatief hoogwaardige voeders voor hobbydieren en exotische dieren op de markt brengt in binnen- en buitenland. Daarnaast hebben we diverse eigen lijnen voor gezelschapsdieren (hond, kat, konijn- en knaagdieren) onder het merk Hobby First en een lijn paardenvoeding onder het merk EquiFirst.”

www.arieblok.nl